Jak se staly dámské čelenky a čelenky nezbytnými?

Díky Miuccii Pradě se dámské čelenky a čelenky jsou opět součástí repertoáru dámského stylu. V
tomto článku Mon Petit Bandeau zkoumá její návrat a sleduje cestu průkopníků tohoto trendu.

Čelenky, čelenky nebo jejich určité verze se nosí již po staletí. V Mezopotámii nosili muži a ženy čelenky, aby si udrželi vlasy vzadu. Ve starověké řecké civilizaci dostávali šampioni v atletice a básníci vavřínové věnce jako čelenku, která se umisťovala na zátylek.

V moderním západním světě se čelenka a čelenka staly módním doplňkem ve 20. letech 20. století, kdy flappers začaly nosit extravagantní péřové účesy. Dokonce i módní návrhářka Coco Chanel byla zarytou fanynkou dámských čelenek, stejně jako hollywoodské hvězdy během zlatého věku filmového průmyslu.

V 80. letech 20. století získaly popularitu „čelenkové“ verze a v 90. letech se vyvinuly do variant čelenek s vycpávkami. Tehdy si je oblíbila Hillary Clintonová a nyní je jejich fanynkou Pippa Middletonová. Pravidelně tento trend
nosí i vévodkyně z Cambridge.

Prada zahajuje zvučný návrat čelenky a čelenky do vlasů

Zvučnému návratu čelenky a čelenky do stylového repertoáru dospělé ženy vděčíme Miuccia Prada a nikoliv nostalgii po pohádkách, které ukolébaly naše dětství.
Přehlídka domu haute-couture pro jaro a léto 2019 byla skutečnou podívanou, která šla proti proudu všeho, co nám bylo pro tuto sezónu dáno k vidění.

Kde se ostatní návrháři obrátili k unisex oblekům, odkazům na vojenskou techniku nebo domácímu háčkování, Prada oslavovala šaty ve stylu babydoll a hluboké výstřihy s něčím, co se na moderních luxusních molech vidí jen zřídka: dekolty. Aby toho nebylo málo, k letnímu outfitu ženy Prada patřila buď čelenka, nebo čelenka do vlasů. A ne jen tak ledajaká čelenka, ale neskutečně velká čelenka z hedvábného saténu. Modelky vyrazily na molo v nadměrných čelenkách s různými potisky a v různých barvách. Některé byly dokonce posázeny korálkovými nebo cvočkovými ozdobami.

Sama návrhářka, která letos v květnu oslavila 70. narozeniny, je ztělesněním ležérního intelektualismu značky Prada již od uvedení její konfekční řady v roce 1989.

“ Jako feministka v sedmdesátých letech si jistě dovedete představit, jak nevhodné bylo mluvit o módě. Ale já ji měla tak ráda, že jsem to udělala.
Snažím se být ve své práci co nejvíce politicky korektní, ale ne okatě, protože si myslím, že využití módy pro politiku musí být jemné.“
řekla Miuccia v roce 2018.

Ta jemnost – pro ty, kteří si v nové sezóně oblíbili styl oversized čelenek nebo čelenek – možná není první slovo, které je napadne, ale pod údajně sacharinovým zevnějškem se skrývá podvratné poselství.

Tyto čelenky vypadají odvážně a královsky, na hony vzdálené svým dětským protějškům. Přidávají výšku navíc i bez podpatků, s jejich odvážným nádechem je na nich něco neuvěřitelně královského.

Objevte na obrázcích múzy, které jsou průkopnicemi čelenky

Audrey Hepburm s čelenkou s mašlí ve vlasech

Audrey Hepburm s čelenkou s mašlí ve vlasech, 1958

Grace Kelly s čelenkou na hlavě

Grace Kelly s čelenkou, 1955

Catherine Deneuve v roce 1962 s čelenkou

Catherine Deneuve má na hlavě dámskou čelenku s mašlí, 1962

Claudia Cardinale s čelenkou

Claudia Cardinale s látkovou čelenkou, 1960

čelenka, kterou nosila Eva Marie Saint v roce 1960

Eva-Marie Saint s krásnou čelenkou, 1960

čelenka, kterou nosila Dionne Warwick v roce 1964

Dionne Warwick s krásnou čelenkou, 1964

sametová čelenka, kterou nosí Alicia Silverstone ve filmu Clueless

Alicia Silverstone se sametovou čelenkou ve filmu Clueless, 1995

Lady Diana vylepšuje svůj účes černou čelenkou v roce 1997

Princezna Diana v černé čelence, 1997

Muccia Prada s čelenkou ve vlasech, 2015

Muccia Prada s čelenkou, 2015

Vycpaná černá sametová čelenka, kterou nosila vévodkyně z Cambridge v roce 2018

Catherine Middletonová s nadměrnou vycpanou sametovou čelenkou, 2018

Alexa Chung má na hlavě saténovou vycpanou čelenku, 2019

Alexa Chung s červenou hedvábnou saténovou vycpanou čelenkou, 2019

Pokud se vám tento článek líbil, doporučujeme vám objevit naši stránku o fascinující historii čelenky v průběhu staletí :

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *